ARABIC DEPARTMENT

15.12.2015 4167

قسم العربية

لقد بدأت مدرستنا بإعادة هيكلة جديدة اعتبارًا من العام الدّراسيّ ٢٠١٥ - ٢٠١٦م.

فتمّ في مدرستنا افتتاح أقسامٍ للّغات تقدّم تعليمًا ذا جودة ؛ تحقيقًا لمطالب أولياء الأمور، ولنرقى بمدرستنا إلى أعلى المستويات ، ولتكون مدرستنا مرغوبًا فيها من بين جميع المدارس.
لقد اُعترف من قبل هيئة الأمم المتّحدة باللّغة العربيّة المنتشرة في أنحاء كثيرة حول العالم بأنّها إحدى أهمّ لغات العالم.
ونحن نهتمّ باللّغة العربيّة اهتمامًا  كبيرًا كونها لغة قرآننا المقدّس لديننا الإسلام.
افتتحنا صفوفًا نموذجيّة للّغة العربيّة ملائمة لمدرستنا مدرسة الأئمّة والخطباء.
يتلقّى الطّلّاب في مدرستنا ٩ دروس للّغة العربيّة في الأسبوع في صفوف الخامس والسّادس والسّابع النّموذجيّة ، ومن ضمنها نخصّص ٧ ساعات للمحادثة وساعتين للقراءة (المتن).
ونخصّص في العطلة الصّيفيّة ٨٠ ساعة لمدّة ٣ أو ٤ أسابيع في شهر تمّوز.
نمنح طلّابنا تعليمًا راقيًا ، و ندرّس طلّابنا في الصّفوف (الخامس والسّادس والسّابع) ٤٠٤ ساعات، وندرّس طلّابنا في الصّفّ الثّامن ١٠٨ ساعات خلال عام دراسيّ، بمعدّل ١٣٢٠ ساعة سنويََّا.
نتيح لطلّابنا فرصة المحادثة مع أساتذة عرب طيلة اليوم الدّراسيّ.
ولانستخدم اللّغة التّركيّة في دروسنا، ونقتصر على اللّغة العربيّة.
والكتاب المقرّر من قبل أساتذة زمر اللّغة العربيّة هو سلسلة "تعلّم العربيّة" ، ويُدرّس في مدرستنا من هذه السّلسلة كلًّا من الكتاب الأوّل والثّاني والثّالث والرّابع ، ولكلّ كتاب منها جزءان.
وفقًا للمعيار الأوربيّ لتصنيف مستويات اللّغات هناك ستّة مستويات ، هي:
المستوى المبتدئ A1  و A2
المستوى المتوسّط B1 و B2
المستوى المتقدّم C1  و C2
وبناء على وجهة نظر منهج تعليم اللّغة العربيّة لدينا فنحن نتعاون مع أكاديميّة إسطنبول الّتي تقدّم خدمات استشاريّة في مجال اللّغة العربيّة للمدارس النّموذجيّة الّتي تتبع لمديريّة التّربيّة والتّعليم.
وطلّابّنا في الصّفّ الثّامن سيكملون المستوى B1 وسيصلون إلى المستوى B2.
وسننظّم برنامجًا تعليميََّا في الأردن بعد انتهاء الطّلّاب من الصّفّ السّابع يستمرّ مدة ٥ أسابيع، وبوساطة هذا البرنامج سيتطوّر مستواهم وسينهون المستوى B2  إن شاء الله.

ARAPÇA BÖLÜMÜ

Okulumuz 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılından itibaren yeni bir yapılanmaya girmiştir. Kaliteli bir okul oluşturma adına velilerin isteklerini karşılama ve istenen bir okul olmak için kaliteli dil eğitimi veren dil bölümleri açılmıştır. Dünya çapında yaygın bir coğrafyada kullanılan Arapça ayrıca BM tarafından kabul edilen dünya dillerindendir. Yanısıra dinimiz İslamın mukaddes kitabı Kur´an-ı Kerim´in Arapça olması münasebeti ile Arapça dili ayrıca bir öneme haizdir. Okul olarak İmam Hatip olmamız münasebeti ile Arapça dil sınıfları açmış bulunmaktayız.

Okulumuz Arapça proje 5,6,7.sınıflarında haftalık 9 saat  arapça dersi bulunmaktadır. Bunun 7 saati Muhadese (pratik konuşma), 2 saati metin şeklindedir. Yaz dönemlerinde (Temmuz ayı) üç-dört hafta süreli 80 saatlik ders devamı yapılmaktadır. 5,6 ve 7.sınıfta yıllık 404 saat ve 8.sınıfta 108 saat olmak üzere proje öğrencilerine toplamda 1320 ders saati üst düzeyde dil eğitimi yapılmaktadır. Okulda sürekli bulundurulan yabancı öğretmenlerle ders dışı saatlerde de pratik dil eğitimi hizmeti verilmektedir.

Derslerimiz Arapça olarak işlenmekte Türkçe kesinlikle kullanılmamaktadır. Ders kitabı olarak Arapça zümre öğretmenleri "Teallem el-Arabiyye" kitabını okutma kararı alınmış ve kitabın 1-1, 1-2, 2-1, 2-2, 3-1, 3-2, 4-1 ve 4-2 serisi okultulmaktadır.

Dil yetkinliğinde altı farklı seviye Avrupa standartlarınca kabul görmektedir:

Temel kullanıcılara yönelik A1 ve A2

Bağımsız kullanıcılara yönelik B1 ve B2

Tecrübeli kullanıcılara yönelik C1 ve C2

Arapça eğitim tekniği açısından MEB´e bağlı proje okullarının Arapça danışmanlığını yürüten AKDEM İSTANBUL ile çalışmaktayız. 8.sınıfta öğrencilerimiz B1 seviyesini tamamlayıp B2 seviyesine ulaşacaklardır. 7.sınıf sonrası Ürdün programı düzenlenip 5 haftalık yurt dışı dil okulu çalışması yapılarak öğrencilerin B2 seviyesinde ilerlemeleri hedeflenmektedir.

ARAPÇA BÖLÜMÜ ÖĞRETMENLERİ

Şeyma YILMAZ